• Cum. Mar 28th, 2025

Kiracı Nasıl Çıkarılır

Kiracı Nasıl Çıkarılır; Kiracı ile ev sahibi anlaşmazlıkları, günlük hayatımızda sıklıkla karşılaştığımız konulardan biridir. Kira fiyatlarındaki hızlı artış sebebiyle ev sahipleri, düşük fiyata oturan mevcut kiracılarını tahliye ederek, dairesini yüksek ücretle başka bir kişiye kiraya vermenin yollarını aramaktadır. Kiracılar ise yüksek fiyatlar nedeniyle yeni eve çıkmakta zorlandıkları için, bu kararı reddederek aralarındaki tartışmayı hukuki boyuta taşımaktadır. Kiracı nasıl çıkarılır sorusunun cevabı ve bu konu hakkındaki detayları inceleyelim.

Ev Sahibi Hangi Durumlarda Kiracıyı Evden Çıkarabilir?
Konu İçeriği
Ev Sahibi Hangi Durumlarda Kiracıyı Evden Çıkarabilir?
1 Yıllık Kira Sözleşmesi Bitince Ev sahibi Kiracıyı Çıkarabilir mi?
Ev Sahibi 5 Yıl Sonunda Kiracıyı Çıkarabilir mi?
Yeni Satın Alınan Evden Kiracı Çıkarılabilir mi?
Kontratı Biten Kiracı Nasıl Çıkarılır?

Ev sahipleri, kiraya vermiş oldukları ev ve işyerleri için, kiracılar ile sene başında bir sözleşme imzalar. Bu sözleşmede belirlemiş oldukları miktarı kiracılardan alırlar. Ancak bazı durumlarda ev sahibi, kiracısını evden veya işyerinden çıkarmak isteyebilir. Peki ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir , Tahliye talebi için nasıl bir yol izlemek gerekir? bunların cevabını birlikte öğrenelim.

Ülkemizde yüksek enflasyon, hayat pahalılığı gibi sebeplerden ötürü, ev sahiplerinin kiralara zam yapma zarureti doğmuştur. Ancak zam yapılırken de belirli bir seviyenin üzerine çıkılmamalıdır. Bu durum ev sahiplerinin, mevcut kiracılarını çıkarma yollarına başvurmalarına sebep olmaktadır.

Ev sahipleri arasında, kiracı nasıl çıkarılır konusu son zamanlarda merak konusu olmuştur. Ev sahiplerinin mevcut kiracıyı çıkarmak için kullanabileceği etkili yollardan biri, ihtiyaç ya da tadilat sebebiyle tahliye talebidir. Ev sahibi, eşi, oğlu, babası, annesi veya bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için, ev veya işyeri gerekiyor ise, kiracısını tahliye edebilir. Kiracı ödemeyi geciktiriyor veya sözleşmede belirtilen miktardan eksik veriyorsa, ev sahibi kiracıya ihtarname gönderebilir. Eğer kiracı 30 gün içerisinde ödeme yapmazsa, ev sahibi tarafından kiracıya icra tebligatı gönderilir. Tebligattan sonraki 30 gün içerisinde halen ödeme yapılmazsa icra hukuk mahkemesine gidilir ve dava açılarak kiracı tahliye edilir.

1 Yıllık Kira Sözleşmesi Bitince Ev sahibi Kiracıyı Çıkarabilir mi?
Bir gayrimenkulün kiralanması sırasında, malik ile kiracı arasında yazılı anlaşmalara kira sözleşmesi denilmektedir. Bu sözleşme, ev sahibi ile kiracı arasında yaşanabilecek sorunların kolaylıkla çözülebilmesi için önemlidir. Konut kira sözleşmeleri, genellikle yıllık yapılmaktadır.

Kiracının evi kötü kullanması, komşuları rahatsız etmesi gibi durumlarda sözleşme fesih edilebilir. Bazı durumlarda ise ev sahipleri, mevcut kiracıyı çıkarmak için sözleşmeyi fesih etmek isteyebilir. Bu durumda en çok karşılaştığımız sorulardan birisi olan 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusu karşımıza çıkmaktadır. Bu sorunun cevabı ise yazımızda, detaylı bir şekilde açıklanmıştır.

İlk olarak söylememiz gereken şey, kira sözleşmelerinde belirlenmiş sürenin bitiminde, sözleşmeyi sona erdirme hakkı yalnızca kiracınındır. Tabi bu durum, sürenin bitimine bağlı olarak çıkarma konusunda da geçerlidir. Yani farklı sebepler ile elbette ev sahibi kiracıyı çıkarma hakkına sahiptir. Mesela ev sahibi bakmakla yükümlü olduğu bir kişinin ihtiyacından dolayı kiracısından tahliye talep edebilir.

Böyle bir durum olduğunda, mevcut kiracı nasıl çıkarılır bir örnekle izah edelim. Bunun için sözleşmenin bitiş tarihinden itibaren 1 ay içinde sulh hukuk mahkemesinde dava açmak gerekir. Örneğin 15 Ekim 2023 tarihinde 1 yıllık yapılan bir kira sözleşmesi olduğunu varsayalım. Bu sözleşmenin bitim tarihi 15 Ekim 2023 tarihidir. Ev sahibi sözleşmenin bitim tarihinden 3 ay yani 15 Temmuz 2023 tarihinden önce sözleşmeyi ihtiyaç sebebiyle feshettiğini kiracıya bildirmelidir. Eğer kiracı evi 15 Ekim 2023 tarihinde teslim etmezse ev sahibi 1 ay içinde yani 15 Kasım 2023 tarihine kadar dava açarak evi tahliye edebilir.

Ev Sahibi 5 Yıl Sonunda Kiracıyı Çıkarabilir mi?
Ev sahipleri, kiraya verdikleri evler için yıllık zam yapma hakkına sahiptir. Kira sözleşmesinde belirtilen zam oranına uyulması gerekir. Eğer sözleşmede, kira artışıyla ilgili hiçbir şey yazılmadı ise, tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamaya göre değişim oranını geçmemek koşuluyla hakkaniyetli bir şekilde kira artışı ayarlanır. Fakat bu durum 5 yıl ile sınırlıdır.

Bu sınırlama sebebiyle, ev sahibi 5 yıl sonunda kiracıyı çıkarabilir mi sorusu gündeme gelmektedir. Bu soruya açıklık getirmek gerekirse; Beşinci yılın sonunda ev sahibinin veyahut kiracının yeni kira yılında uygulanacak kira bedelinin belirlenmesini talep hakları vardır. Yeni kira bedelinin, kiracı tarafından kabul edilmemesi veya kiracının ödemeyi geciktirmesi durumunda ev sahibi tahliye talebinde bulunup kiracıyı evden çıkarabilir.

Özetle; kira sözleşmesi belirli bir süre için yapılmış olsa dahi, sürenin dolması, kiracıyı evden çıkarmak için yeterli bir sebep değildir. Bu durumda, kiracı nasıl çıkarılır sorusuna cevap olarak kısaca şunları söyleyebiliriz; Kiracı yalnızca kanunlarda yer alan sebepler dahilinde tahliye edilebilir. 1 yılın sonunda sözleşme gereğince ev sahibi zam yapabilir. Kiracı bu miktarı ev sahibine ödeyemiyorsa, tahliye talep edilebilir. Veyahut 5. yılın sonunda ev sahibi kira tespit davası açarak, yeni bir kira miktarı ayarlanır. Bu miktarı kiracı ödemiyor ve ya geciktiriyorsa, yine ev sahibinin tahliye talep hakkı vardır.

Yeni Satın Alınan Evden Kiracı Çıkarılabilir mi?
Yeni satın alınan evin sahibi vaar olan kira sözleşmesinin diğer tarafı olarak belirlenmektedir. Sözleşmenin sona ermesi gibi bir durum yoktur.

Kontratı Biten Kiracı Nasıl Çıkarılır?
Kira sözleşmesi belirli bir süre için yapılmış olsa dahi, sürenin dolması, kiracıyı evden çıkarmak için yeterli bir sebep değildir

By admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir